sekmadienis, liepos 13, 2008

15 diena, Jossang - Kollbeinstveit

Svarbiausias šios dienos tikslas - užkopti į Preikestolen. Iš namų išsiruošiame gana anksti - 9:30. Automobilį paliekame mokamoje aikštelėje ir patraukiame turistų numintais takais.

Nors šviečia saulė, o danguje nė vieno debesėlio, vis dėlto padvelkus vėjeliui darosi vėsoka. Striukes tenka tai apsirengti, tai vėl nusirengti.

Galų gale, nuėjus 1,5 km, mums tenka įveikti sunkiausią kelio atkarpą - akmenimis pakilti į gana statų šlaitą. Išmuša devyni prakaitai ir tiesiog traukte traukia prisėsti pasiilsėti.

Minutėlę atsipūtę, keliaujame toliau. Dabar daugiausiai tenka eiti pakankamai lygiu uolėtu paviršiumi. Kai kur teka upeliukai ir akmenys gana slidūs - gera avalynė tiesiog būtina. Prieš mus paslysta ir neišlaikęs pusiausvyros griūva užsienietis. Laimei, mes tokių nesėkmių išvengiame. Galų gale po 1,5 valandos kelionės išvystame debesyse paskendusią uolą...


Nors jos kraštai neaptverti, o žmonių knibždėte knibžda, sakoma, kad dar nė vienas nuo jos nenukrito ir neužsimušė.















Pagaliau pasiekiame pačią uolą ir gėrimės atsiveriančia panorama. Po mūsų kojomis plyti Lysefjordas, o laivas, kokiu kėlėmės vakar, iš viršaus atrodo mažytis mažytis - kaip skruzdėlė.

.

.

.

.

Pasiilsėję leidžiamės žemyn. Nors lipti lengviau, bet jau pavojingiau - bet kurią akimirką galima paslysti ant drėgno akmens. O pasilaikyti nelabai yra kur...

14:30 pasiekiame automobilių stovėjimo aikštelę. Pasidairome po suvenyrų parduotuvę, įsigyjame kelias smulkmenas ir keliaujame toliau.

Rytoj norime pasiekti Oslą, taigi šiandien turime nuvažiuoti kuo daugiau. Pakeliui stojame tik pamankštinti kojas ir pavalgyti. Keltu persikeliame iš Hjelmeland į Nesvik (auto+vairuotojas 52 NOK, keleivis 22 NOK). Pavakary pradedame ieškoti nakvynės. Kadangi kelyje turistų sutinkame nedaug, didelių problemų neiškyla: lengvai randame 6 vietų trobelę.


Netoliese teka srauni upė ir vyrai neatsispiria pagundai pažvejoti. Ir visai nesvarbu, kad nieko nepagauna!










Maršrutas: Jossang - 13 - Hjelmeland - keltas - Nesvik - 13 - Kollbeinstveit.

Iš viso 133 km.

šeštadienis, liepos 12, 2008

14 diena, Arsvagen - Jossang

9:15 pajudam toliau. Keltu keliamės iš Arsvagen į Mortavika (auto+vairuotojas 138 NOK, keleivis 29 NOK). Važiuojame E39 keliu link Stavanger (kelių mokestis 13 NOK). Ties Algard - Figgjo sukame į 45 kelią, iš jo ties Sinnes - į 468 (kelių mokestis 40 NOK). Jaučiamės lyg Mėnulyje: mus supa apsamanojusios rausvos uolos, kai kur debesys nusileidę į gilius tarpeklius...

.
.
.
.
.
.
13:30 pasiekiame automobilių stovėjimo aikštelę, iš kurios prasideda takas link Kjerago akmens. Šis akmuo įstrigęs tarp dviejų uolų ir tiesiog kybo ore. Patiems drąsiausiems neužtenka jį tik apžiūrėti - reikia užlipti ir nusifotografuoti.
Tačiau, perskaitę informaciją, pateiktą lentoje, įvertinę oro sąlygas (gana ūkanotas oras, protarpiais purškia lietutis) ir tai, kad atvykome tik per pietus, šio žygio atsisakome - čia tikrai sugrįšime dar kartą. Svarbiausia, kad jau žinome, kaip rasti akmenį ir kokios amunicijos reikia norint jį pasiekti (daugiau: keliautojo pasakojimas anglų k.).

Leidžiamės keliu link Lysebotn, iš kurio keltu planuojame keltis į Forsand. Tačiau miestelyje mus pasitinka ilgiausia eilė... Išsigąstame, kad galime netilpti, o tai jau paskutinis maršrutas tą dieną... Keista... Dar keisčiau pasidaro, kai niekur nerandame informacijos, kiek kainuos keltas, ir niekur nematome darbuotojų, renkančių pinigus... Ką gi, belieka laukti.
Mūsų laimei, į keltą telpame. Tačiau čia mūsų laukia staigmena: už auto+vairuotoją+keleivį sumokame 635 NOK! Pasirodo, tai ne šiaip keltas, plukdantis iš taško A į tašką B. Tai turistinis maršrutas, kurio metu pasakojama apie įžymiausius Lysefjord taškus. Kelionė trunka 2 valandas, o jos metu nespėjame dairytis į šalis...


Ne kiekvieną dieną tenka pamatyti laisvėje gyvenančius ruonius. O čia jie jaučiasi kuo puikiausiai! Tik pastebėti gyvūnus uolų fone gana sunku...
.
.
.
.
.
.
.



Plaukdami laivu turime galimybę iš apačios apžiūrėti Preikestolen - uolą, ant kurios krašto svajojame pasėdėti ir mes. Žvelgiant į viršų žmonių net nematyti.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Galų gale pasiekiame Forsand ir leidžiamės ieškoti nakvynės. Kadangi Kjerago akmuo ir Preikestoleno uola pritraukia galybę turistų, visi kempingai, nameliai užimti. Tenka nemažai pasivažinėti, kol gauname kur apsistoti. Šį kartą mūsų kompanijai tenka išsiskirti: išsinuomojame trivietį butą už 750 NOK ir keturvietį (bet be virtuvės) - už 500 NOK. Kaina nebesvarbu - svarbiausia, kad nenutolstame nuo uolos!

Maršrutas: Arsvagen - keltas - Mortavika - E39 - Algard - Figgjo - 45 - Sinnes - 468 - Lysebotn - Forsand - Oanes - 13 - Jossang.

Iš viso 221 km.

antradienis, liepos 08, 2008

13 diena, Kvanndal - Arsvagen

Vėl sėdame į automobilius ir tęsiame kelionę. Keltu persikeliame iš Bruravik į Brimnes (auto+vairuotojas 71 NOK, keleivis 27 NOK) ir sukame į 7 kelią.

Šią dieną tiesiog galima pavadinti krioklių diena: jų pakeliui pasitaiko net keletas. Prie pačių įspūdingiausių stojame ir fotografuojame.

Dar planuodami kelionę numatėme, jog šiek tiek pasuksime iš kelio ir būtinai apsilankysime prie Voringfossen krioklio. Tai vienas iš žymiausių Norvegijos krioklių, kurį galima apžiūrėti tiek iš viršaus (spiraliniu tuneliu pakilus prie viešbučio), tiek iš apačios (numatytas maršrutas pėsčiomis). Kaip jau įprasta šioje šalyje, statūs kalnų šlaitai neaptverti, o skelbimuose patariama: "Go on your own risk". Tą mes ir darome.

Pasigrožėję atsiveriančiais vaizdais, grįžtame atgal į Brimnes ir 13 keliu pasukame link Skare.

.
Pakeliui sustojame prie Latefossen krioklio.


.



.



.

Įsukę į E134 kelią susimokame kelių mokestį (40 NOK) ir važiuojame toliau.


Tiesiog negalime nesustoti prie Langfoss krioklio. Tai vienas iš aukščiausių Norvegijos krioklių.
.
.
.
.
.
.
.

.

Privažiavę Vag miestelį, sukame į E39 kelią ir pradedame ieškoti nakvynės. Tačiau šį kartą mums nelabai sekasi: daugumoje kempingų laisvų vietų nebėra. Nepabijome pasukti iš kelio ir kelis kilometrus pavažiuoti į šoną. Ūkininkų sodyboje už 650 NOK išsinuomojame 8 vietų trobą šalia kiaulidžių (taip, kvapas lauke iš tiesų gasdina, bet viduje jo visai nesijaučia). Labiausiai apsidžiaugiame, kad name yra įrengta sauna - vakare galėsime pasikaitinti! O vyrai, pajutę netoliese vandenį, griebia meškeres ir išlekia žvejoti...

.
Neaišku, ką jie čia pagavo, bet, pasak šeimininko, tai valgoma ir netgi vertinga (!) žuvis. Tik nuo jos bėga mėlynas kaip rašalas vanduo...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Maršrutas: Kvanndal - 7 (13) - Bruravik - keltas - Brimnes - 7 - Fossli - 7 - Brimnes - 13 - Skare - E134 - Vag - E39 - Arsvagen.

Iš viso 305 km.

trečiadienis, liepos 02, 2008

12 diena, Hafslo - Kvanndal

Šį rytą niekur neskubame - vyrai išplaukę žvejoti. Susitariame su šeimininku, kad sutvarkysime trobelę ir paliksime ją 12 val. Taigi turime laiko išsilyginti drabužius, pasigaminti skanius priešpiečius. Jaučiamės visai kaip namuose ir šioje vietoje norėtume pabūti dar ilgiau.

Tačiau mūsų planuose - Sniego kelias, kurio nuotraukos, aptiktos internetiniame puslapyje, paliko nepakartojamą įspūdį. Žemėlapyje šis kelias pažymėtas 243 numeriu. Jis driekiasi virš ilgiausio (24 km) Norvegijos tunelio, jungiančio Laerdal ir Aurland miestus, ir būna atidarytas vos keletą mėnesių per metus.

Siauru keliuku, ant kurio pagulėti nevengia ir karvės (!), kylame į kalną. Džiaugiamės, kad pakeliui nesutinkame priešpriešiais atvažiuojančių automobilių: kai kur prasilenkti iš tiesų būtų keblu. Na, o viršuje prieš mūsų akis atsiveria platūs horizontai... Nors šviečia ryški saulė, vietomis pakelėje sniego apie 2 m...


O didžiausią įspūdį palieka pusnynuose "besiganančios" avytės. Ir ko jos ten ieško?

.

.

.

.

.

Gerą galą nuvažiavę viršukalnėmis, leidžiamės žemyn į slėniuose plytinčius miestelius. Viename iš jų sutinkame vestuvininkus. Įvairių švenčių proga norvegai nevengia apsirengti savo tautinius rūbus...

.

.Taigi mes turime progą apžiūrėti juos iš arčiau.

.

.

.

.

.

.

.

Diena jau persiritusi į antrąją pusę ir mes važiuojame toliau. 50 keliu pasiekę Gudvangen, įsukame į E16 ir lekiame link Voss.

.

Pakeliui sustojame prie Tvindefoss krioklio.

.

.

.

.

.

.

.

Galų gale pradedame ieškoti nakvynės. Šešiavietį namelį (šį kartą gana mažą, bet su visais patogumais) randame Kvanndal kempinge ir išsinuomojame už 680 NOK. Šiandien norime gerai pasiilsėti, nes rytoj laukia ilgas kelias.

Maršrutas: Hafslo - 55 - Sogndalsfjora - 5 - Mannheller - keltas (auto+vairuotojas 98 NOK, keleivis 34 NOK) - Fodnes - E16 - Laerdalsoyri - 243 - 50 - Gudvangen - E16 - Voss - 7 (13) - Kvanndal

Iš viso 214 km.

antradienis, liepos 01, 2008

11 diena, Lom - Hafslo

Nuo pačio ryto šviečia saulė! Tai puiku, nes planuojame pasižvalgyti po aukščiausio Norvegijos kalno - Galdhopiggen - apylinkes (kelio mokestis 85 NOK). Čia veikia vasaros slidinėjimo trasa, norinčiųjų grupės kartu su gidu gali užkopti į pačią viršūnę.

Tiesa, kaip ir visur Norvegijoje, kopti į viršūnę savarankiškai neuždrausta. Bet informacinėje lentoje kabantis įspėjimas padaro įspūdį: "Norint pasiekti viršukalnę, reikia kirsti Styggebreen ledyną. Jo paviršius yra gana rigidiškas, todėl judant gilesnėms masėms susiformuoja 8 - 10 m pločio ir 40 - 50 m gylio plyšiai. Šiuos įtrūkimus daugelyje vietų dengia sniegas, todėl neįmanoma jų pastebėti. Nuo žmogaus svorio toks tiltas gali sulūžti. Jeigu nesate prisirišęs virve, krisite žemyn, kol 15 - 20 m gylyje jūsų galva atsitrenks į uolas. Kai kuriems pavyksta išgyventi, bet neilgai: uolomis teka ledinis vanduo ir sušąlama mirtinai net nespėjus atvykti pagalbai." Kyla noras keliauti savarankiškai? Mums - ne.

Pasižvalgę po apylinkes, pasigėrėję kalnus laižančiais debesimis ir pasidžiaugę sniegu vasarą, keliaujame toliau. Pasukame 55 keliu, kuris driekiasi nepaprasto grožio vietovėmis...


Čia ir kalnai, ir sniegas, ir kriokliukai, ir skurdžios vasarinės gėlės... Stojame daugybėje apžvalgos aikštelių, specialiais įtaisais apžiūrime viršukalnes.









Privažiavę Gaupne, sukame į 604 kelią ir judame link Jostedalen nacionalinio parko (kelio mokestis 25 NOK). Čia galima apžiūrėti didžiausią Norvegijos ledyną Jostedalen, dengiantį 480 kv. km teritoriją. Norintys gali persikelti laiveliu (suaugusiam 30 NOK, vaikui 10 NOK) ir paliesti ledą savo rankomis.


Kadangi atvykome per vėlai, mums belieka pasitenkinti vaizdu per atstumą...










Įvykdę šios dienos planą, grįžtame į 55 kelią ir ties Hafslo pasukame į greta plytinčius kaimelius.


Čia randame Tanga Hyttergrende, kur ant ežero kranto išsinuomojame 6 vietų namelį su jaukia svetaine ir virtuve, visais patogumais ir skalbimo mašina už 700 NOK. Ant kranto vyrai pamato motorinę valtį, o šeimininkas už tą pačią kainą leidžia plaukti su ja į žvejybą. Taigi visų poreikiai patenkinti - galima ilsėtis!








Maršrutas: Lom - 55 - Gaupne - 604 - Jostedalen - 604 - Gaupne - 55 - Hafslo.

Iš viso 257 km.