antradienis, liepos 01, 2008

11 diena, Lom - Hafslo

Nuo pačio ryto šviečia saulė! Tai puiku, nes planuojame pasižvalgyti po aukščiausio Norvegijos kalno - Galdhopiggen - apylinkes (kelio mokestis 85 NOK). Čia veikia vasaros slidinėjimo trasa, norinčiųjų grupės kartu su gidu gali užkopti į pačią viršūnę.

Tiesa, kaip ir visur Norvegijoje, kopti į viršūnę savarankiškai neuždrausta. Bet informacinėje lentoje kabantis įspėjimas padaro įspūdį: "Norint pasiekti viršukalnę, reikia kirsti Styggebreen ledyną. Jo paviršius yra gana rigidiškas, todėl judant gilesnėms masėms susiformuoja 8 - 10 m pločio ir 40 - 50 m gylio plyšiai. Šiuos įtrūkimus daugelyje vietų dengia sniegas, todėl neįmanoma jų pastebėti. Nuo žmogaus svorio toks tiltas gali sulūžti. Jeigu nesate prisirišęs virve, krisite žemyn, kol 15 - 20 m gylyje jūsų galva atsitrenks į uolas. Kai kuriems pavyksta išgyventi, bet neilgai: uolomis teka ledinis vanduo ir sušąlama mirtinai net nespėjus atvykti pagalbai." Kyla noras keliauti savarankiškai? Mums - ne.

Pasižvalgę po apylinkes, pasigėrėję kalnus laižančiais debesimis ir pasidžiaugę sniegu vasarą, keliaujame toliau. Pasukame 55 keliu, kuris driekiasi nepaprasto grožio vietovėmis...


Čia ir kalnai, ir sniegas, ir kriokliukai, ir skurdžios vasarinės gėlės... Stojame daugybėje apžvalgos aikštelių, specialiais įtaisais apžiūrime viršukalnes.









Privažiavę Gaupne, sukame į 604 kelią ir judame link Jostedalen nacionalinio parko (kelio mokestis 25 NOK). Čia galima apžiūrėti didžiausią Norvegijos ledyną Jostedalen, dengiantį 480 kv. km teritoriją. Norintys gali persikelti laiveliu (suaugusiam 30 NOK, vaikui 10 NOK) ir paliesti ledą savo rankomis.


Kadangi atvykome per vėlai, mums belieka pasitenkinti vaizdu per atstumą...










Įvykdę šios dienos planą, grįžtame į 55 kelią ir ties Hafslo pasukame į greta plytinčius kaimelius.


Čia randame Tanga Hyttergrende, kur ant ežero kranto išsinuomojame 6 vietų namelį su jaukia svetaine ir virtuve, visais patogumais ir skalbimo mašina už 700 NOK. Ant kranto vyrai pamato motorinę valtį, o šeimininkas už tą pačią kainą leidžia plaukti su ja į žvejybą. Taigi visų poreikiai patenkinti - galima ilsėtis!








Maršrutas: Lom - 55 - Gaupne - 604 - Jostedalen - 604 - Gaupne - 55 - Hafslo.

Iš viso 257 km.

1 komentaras:

david santos rašė...

I loved this post and this blog.
Happy day