sekmadienis, liepos 13, 2008

15 diena, Jossang - Kollbeinstveit

Svarbiausias šios dienos tikslas - užkopti į Preikestolen. Iš namų išsiruošiame gana anksti - 9:30. Automobilį paliekame mokamoje aikštelėje ir patraukiame turistų numintais takais.

Nors šviečia saulė, o danguje nė vieno debesėlio, vis dėlto padvelkus vėjeliui darosi vėsoka. Striukes tenka tai apsirengti, tai vėl nusirengti.

Galų gale, nuėjus 1,5 km, mums tenka įveikti sunkiausią kelio atkarpą - akmenimis pakilti į gana statų šlaitą. Išmuša devyni prakaitai ir tiesiog traukte traukia prisėsti pasiilsėti.

Minutėlę atsipūtę, keliaujame toliau. Dabar daugiausiai tenka eiti pakankamai lygiu uolėtu paviršiumi. Kai kur teka upeliukai ir akmenys gana slidūs - gera avalynė tiesiog būtina. Prieš mus paslysta ir neišlaikęs pusiausvyros griūva užsienietis. Laimei, mes tokių nesėkmių išvengiame. Galų gale po 1,5 valandos kelionės išvystame debesyse paskendusią uolą...


Nors jos kraštai neaptverti, o žmonių knibždėte knibžda, sakoma, kad dar nė vienas nuo jos nenukrito ir neužsimušė.















Pagaliau pasiekiame pačią uolą ir gėrimės atsiveriančia panorama. Po mūsų kojomis plyti Lysefjordas, o laivas, kokiu kėlėmės vakar, iš viršaus atrodo mažytis mažytis - kaip skruzdėlė.

.

.

.

.

Pasiilsėję leidžiamės žemyn. Nors lipti lengviau, bet jau pavojingiau - bet kurią akimirką galima paslysti ant drėgno akmens. O pasilaikyti nelabai yra kur...

14:30 pasiekiame automobilių stovėjimo aikštelę. Pasidairome po suvenyrų parduotuvę, įsigyjame kelias smulkmenas ir keliaujame toliau.

Rytoj norime pasiekti Oslą, taigi šiandien turime nuvažiuoti kuo daugiau. Pakeliui stojame tik pamankštinti kojas ir pavalgyti. Keltu persikeliame iš Hjelmeland į Nesvik (auto+vairuotojas 52 NOK, keleivis 22 NOK). Pavakary pradedame ieškoti nakvynės. Kadangi kelyje turistų sutinkame nedaug, didelių problemų neiškyla: lengvai randame 6 vietų trobelę.


Netoliese teka srauni upė ir vyrai neatsispiria pagundai pažvejoti. Ir visai nesvarbu, kad nieko nepagauna!










Maršrutas: Jossang - 13 - Hjelmeland - keltas - Nesvik - 13 - Kollbeinstveit.

Iš viso 133 km.

Komentarų nėra: