ketvirtadienis, birželio 26, 2008

10 diena, Bjorli - Lom

Gerai išsimiegoję, patraukiame link Trolių kelio. Ir vėl džiaugiamės, kad išsiruošėme gana anksti: kol kas turistų nėra labai daug ir pavyksta išvengti susidūrimų su gigantiškais autobusais (o tokiame siaurame ir vingiuotame kelyje jie atrodo bent kelis kartus didesni, nei yra iš tiesų).








Pakilę iki viršaus, apžiūrime įveiktą atstumą... Iš tiesų vaizdas įspūdingas: vingiai vingeliai ir lėtai lyg sraigės slenkantys mažyčiai automobiliukai...

Beje, prieš kelis metus kelias buvo atnaujintas: nuotraukoje matyti ir senosios atkarpos, kuriomis turėjome progą pakilti prieš tris metus.







Pasivaikščioję po suvenyrų parduotuves, keliaujame į Geirangerį. Iš Linge keltu persikeliame į Eidsdal (auto+vairuotojas 52 NOK, keleivis 22 NOK).

Tik privažiavę Erelių kelią stojame pirmoje aikštelėje ir apžiūrime Septynių seserų krioklį, krentantį į Geirangerio fiordą.











Ilgai neužtrunkame ir serpantinais leidžiamės žemyn. Mus apsupa didingi kalnai, o mes jaučiamės vis mažesni ir mažesni... Net kelių aukštų kruizinis laivas pasidaro miniatiūrinis... Pasiekę miestelį, sustojame apžvalgos aikštelėje.

Iš čia atsiveria puiki panorama. Gaila tik, kad saulę paslepia debesys...

.

.

.

.

.

Nors Geirangerio miestelyje yra ką veikti, siūlomi net keli turistiniai maršrutai, vis dėlto čia ilgiau neužsibūname: tiesiog pabosta minios turistų, aikštelėse besigrūdantys dviaukščiai autobusai. Stengiamės juos aplenkti ir patraukiame link Dalsnibos viršūnės (1500 m virš jūros lygio). Deja, kaip ir prieš tris metus ji paskendusi debesyse... O girdėjome, kad saulėtą dieną nuo jos atsiveria gražūs snieguotų kalnų vaizdai... Nieko - teks sugrįžti trečią kartą. O šiai dienai įspūdžių jau pakaks.

15 keliu važiuojame link Lomo ir ieškome nakvynės. Šį kartą pačiame miestelyje randame 8 vietų senovišką trobelę (1000 NOK) (Teigen Gard) ir apsistoję išeiname pasivaikščioti.

Lomas labai skiriasi nuo iki šiol matytų Norvegijos miestų ir sužavi daugybe medinių pastatų. Jei važiuosite netoliese - būtinai užsukite!











Maršrutas: Bjorli - E136 - Sogge - 63 - Linge - keltas - Eidsdal - 63 - 15 - Lom.

Iš viso 244 km.

penktadienis, birželio 20, 2008

9 diena, Vinjeora - Bjorli

Visą naktį Vinjeoroje lijo, taigi ryte mus pažadina krintančių kriokliukų šniokštimas. Išeiname į terasą, iš kurios atsiveria puikus vaizdas į fiordą. Viskas beveik taip pat kaip prieš tris metus...










Susikrauname daiktus ir keliaujame toliau. Šiandien mūsų planuose - Atlanto kelias (64). Taigi E39 keliu važiuojame link Halsanaustan, iš kurio keltu (auto+vairuotojas+1 keleivis 94 NOK) persikeliame į Kanestraum. Susimokame kelių mokesčius (auto+vairuotojas 68 NOK, keleivis 24 NOK) ir pasiekiame Kristiansund. Keltu (auto+vairuotojas 77 NOK, keleivis 28 NOK) keliamės į Bremsnes. O čia ir prasideda Atlanto kelias, kurio nuotraukas buvome apžiūrėję dar namuose.


Tai 8 vingiuoti lenkti tiltai, tarpusavyje sujungiantys uolas ir saleles. Kiekvienas iš jų nepakartojamas ir palieka įspūdį!










Pasisėmę gerų emocijų važiuojame toliau. Dar kartą susimokame kelių mokesčius (15 NOK) ir iš Salsnes keliamės į Afarnes (auto+vairuotojas 58 NOK, keleivis 23 NOK).


Nors prie keltų susidaro gana ilgos eilės, tačiau telpa visi automobiliai ir ilgam sustoti netenka.










O šiandien nuvažiuoti reikia dar nemažai: norime nakvynės apsistoti kuo arčiau Trolių kelio, kad iš ryto nereikėtų gaišti laiko. Taigi 64 keliu privažiavę Andalsnes pasukame į E136 ir pradedame ieškoti laisvų vietų. Šį vakarą planuojame susitikti su draugais, gyvenančiais Norvegijoje, todėl mums reikia didelio namelio. Deja, aplink Trolių kelią nei didelių, nei mažų laisvų namelių neatsiranda. Nenusimename ir važiuojame E136 keliu.

Nors troliai nuo mūsų tolsta, bet atsiveria ne mažiau įspūdingi vaizdai! Visiems, kurie važiuos netoliese, rekomenduojame apžiūrėti bent jau dalį šio kelio: didingi kalnai, srauni upė, daugybė krioklių ir kriokliukų, kelios lankytinos vietos... Pasigėrėti tikrai yra kuo!.

.

.

.

.

.

Galų gale Bjorli miestelyje randame misionierių pensioną, kuriame 12 vietų namelį su didele svetaine, virtuve, visais patogumais išsinuojame už 750 NOK. Šia diena esame labai patenkinti!

Maršrutas: Vinjeora - E39 - Halsanaustan - keltas - Kanestraum - 70 - Kristiansund - keltas - Bremsnes - 64 - Atlanto kelias - 64 - Solsnes - keltas - Afarnes - 64 - Andalsnes - E136 - Bjorli

Iš viso 283 km.

trečiadienis, birželio 18, 2008

8 diena, Namsos - Vinjeora

9:00 išvykstam į Trondheimą.

Nuo pat ryto šviečia skaisti saulė ir pranašauja gerą orą. Džiaugiamės, kad po miestą galėsime pasivaikščioti be skėčių.

Ties Steinkjeru iš 17 kelio įsukame į E6 ir leidžiamės į piečiau esančią Norvegijos dalį. Pakeliui susimokame kelių mokesčius (10 NOK ir 25 NOK).

Pasiekę Trondheimą, automobilius paliekame požeminėje stovėjimo aikštelėje ir einame pasivaikščioti. Nors čia lankomės nebe pirmą kartą, pasižvalgyti vis dar yra kur.

Pirmiausiai aplankome Nidaros katedrą, kurioje karūnuojami Norvegijos karaliai. Perkame bilietus, į kurių kainą įskaičiuotas mokestis už įėjimą į katedrą, Archbishopo pilies muziejų ir Karališkųjų regalijų parodą.


Toliau patraukiame link tilto į senamiestį, nuo kurio atsiveria nuostabūs vaizdai. Tik spėk fotografuoti!












Dar namuose buvome peržiūrėję filmuką apie Trondheimą ir mus ypatingai sudomino dviračių liftas. Būtinai turėjome jį pamatyti. O draugiškas vaikinas mums dar ir pademonstravo, kaip jis veikia!










Aplankėme ir Karališkąją rezidenciją (bilietas suaugusiam 60 NOK, studentui su ISIC 40 NOK, vaikui 30 NOK). Lankytojų grupės įleidžiamos tik kas valandą. Vieni turistai vaikščioti po rezidenciją ir apžiūrinėti interjerą negali - visus lydi gidas. Pasiklausyti pasakojimo apie pastato istoriją, sužinoti įvairenybių iš didikų gyvenimo tikrai įdomu!






Dar kiek pasivaikščiojame po miestą ir važiuojame toliau. Po vakarykštės nesėkmės nutariame nebežaisti su likimu ir telefonu rezervuojame 9 vietų namelį su svetaine, virtuve, visais patogumais ir skalbimo mašina Vinjeoroje (500 NOK) (čia buvome apsistoję nakvynės prieš 3 metus).

Iš Trondheimo išvažiuojame E6 keliu, iš jo sukame į E39. Pakeliui vėl susimokame kelių mokesčius (16 NOK ir 16 NOK), o po poros valandų pasiekiame Vinjeorą. Randame šeimininką, besūdantį silkes. Vyrai tuoj pat susidomi, kur galėtų pažvejoti ir griebia meškeres. Vakarienei partempia kalną skumbrių! Dieną praleidome puikiai!

Maršrutas: 17 - E6 - Steinkjer - E6 - Trondheim - E6 - E39 - Vinjeora.

Iš viso 277 km.

7 diena, Flostrand - Namsos

Gerai pasiilsėję ir kupini puikios nuotaikos keliaujame toliau.

Nuo pačio ryto tvyro rūkas, o galų gale pradeda lyti... Čia silpniau, čia stipriau, bet saulė net nebando išlįsti... Taigi visą dieną tenka praleisti automobilyje ir besikeičiančius vaizdus stebėti tik pro langą...








Iš Nesnos keltu persikėlę į Levang (auto+vairuotojas 77 NOK, keleivis 28 NOK) privažiuojame Sandnessjoen. Sustojame pasigrožėti tiltu, vedančiu per Leir fiordą.

Važiuodami toliau pradedame dairytis kalnų, pavadintų Septyniomis seserimis. Tačiau jos paskendusios rūke ir viršūnių įžiūrėti beveik neįmanoma... Ką gi, mums nepasisekė...

Pakeliui pasitaiko dar trys keltai: Tjotta - Forvik (auto+vairuotojas 117 NOK, keleivis 38 NOK), Anddalsvag - Horn (auto+vairuotojas 63 NOK, keleivis 24 NOK) ir Vennesund - Holm (auto+vairuotojas 68 NOK, keleivis 26 NOK).

17 keliu leidžiamės iki Namsos ir pradedame ieškoti nakvynės. Deja, pakeliui pasitaiko vos vienas kitas kempingas. Bet ir tie visi užimti... Ir tik 22:30 randame laisvų vietų. Žinoma, sąlygos mūsų nedžiugina (kiekviename namelyje po 4 gultus, patalynės nėra, tualetas bendras visam kempingui, o už dušą reikia papildomai mokėti), bet kito pasirinkimo neturime.


"Inkilėliu" pramintame namelyje (350 NOK) įsikuriame nakčiai ir dar vakare nekantraujame kuo greičiau išvažiuoti...










Maršrutas: Flostrand - 17 - Nesna - keltas - Levang - 17 - Tjotta - keltas - Forvik - 17 - Anddalsvag - keltas - Horn - 17 - Vennesund - keltas - Holm - 17 - Namsos - 17.

Iš viso 380 km.

ketvirtadienis, birželio 12, 2008

6 diena, Tommerneset - Flostrand

Anksti pakirdę susikrauname daiktus ir važiuojame toliau. Danguje šviečia saulė, nematyti beveik nė vieno debesėlio. Pakeliui grožimės gamtos vaizdais.

Privažiavę Fauskę, sukame į 80, o iš jo - į 17 kelią. Tai Nacionalinis turistų kelias, besidriekiantis nuo Bodo iki Steinkjero fiordų pakrantėmis. Jo ilgis - 650 km. Pakeliui tenka persikelti 7 keltais. (Kad netektų gaišti laiko laukiant kelto, siūlome jau pirmajame pasiimti informacinę knygelę ir savo pietus, sustojimus poilsiui ir t.t. šiek tiek pasiplanuoti pagal grafikus. Jeigu važiuojant nuo Bodo, kur atstumai sausuma dar gana dideli, tai ne taip aktualu, tai artėjant prie Steinkjero laiko tikrai galima sutaupyti.)



Pravažiavę Glomfjordą tarp dviejų tunelių išvystame nuo kalnų krintantį krioklį ir didžiulį vandens telkinį. Aplinkui turistų - kaip skruzdėlių. Susidomime ir mes. Pasivaikščioję sužinome, jog šioje vietoje yra Storglomvass geriamojo vandens rezervuaras. Jį galima apžiūrėti ir iš arčiau - tereikia pėsčiomis ar automobiliu pakilti į 560 metrų virš jūros lygio aukštį. Pasirenkame antrąjį variantą ir siauručiu neapšviestu (didelio pasitikėjimo nekeliančiu) tuneliuku važiuojame į gana statų kalną. Pakeliui numiršta ir paskutinė blusa...






O viršuje už pylimo tyvuliuoja 3,5 milijonų kubinių metrų talpos vandens rezervuaras. Kažkodėl prieiti arčiau netraukia...












Pakvėpavę grynu oru, pasivaikščioję beždžiontilčiu virš kalnų upės, važiuojame tolyn. Pakeliui apžiūrime antrą pagal dydį Norvegijoje Svartiseno ledyną. Ryškiai mėlynos ledyno masės nusileidžia iki pat fiordo.








Toliau mūsų kelyje pasitaiko du keltai. Pirmuoju iš Foroy persikeliame į Agskardet (auto+vairuotojas 52 NOK, keleivis 22 NOK), antruoju - iš Jektvik į Kilboghamn (auto+vairuotojas 137 NOK, keleivis 44 NOK). Kadangi jau vakaras, pradedame ieškoti nakvynės. Deja, pasirinkimas nedidelis, todėl tenka užsukti ir į kempingus. Tačiau juose nepasiūlo namelio su visais patogumais ir mes vis važiuojame toliau. 20:30 pakelėje pamatome nedidelę lentelę "Hytta" ir užsukame pažiūrėti. Rezultatas mūsų nenuvilia.


Už 7 vietų namelį su visais patogumais, didele svetaine ir virtuve, skalbimo mašina, sumokame vos 600 NOK.










Vyrai nerimsta ir prieš miegą išsiruošia pažvejoti kalnų upėje (leidimas 24 val - 50 NOK). Nors ir nieko nepagauna, bet šiandien mūsų nuotaika puiki.

Maršrutas: Tommerneset - E6 - Fauske - 80 - Loding - 17 - Foroy - keltas - Agskardet - 17 - Jektvik - keltas - Kilboghamn.

Iš viso 386 km.

5 diena, Ballstad - Tommerneset

10:45 išvykstame iš Ballstado. Važiuodami E10 keliu apsilankome Vikingų muziejuje (bilietas suaugusiam žmogui 100 NOK, vaikui 50 NOK, studentui su ISIC 80 NOK).

Tai kažkas panašaus į mūsų Rumšiškes: galima apžiūrėti gyvenamuosius pastatus, apsilankyti kalvio trobelėje, nusileidus prie vandens - pamatyti vikingų laivą. Įdomu tai, kad senoviškai apsirengę žmonės vaidina vikingus. Taigi galima ne tik apžiūrėti, kaip atrodo įvairiausi rakandai, bet ir pamatyti, kaip siuvami batai, daromi mediniai indai. Užsukę pas kalvį, stebėjome, kaip kalamas ieties galiukas. O už kantrybę gavome jį dovanų.

Pietums ten verdama senoviška sriuba. Jos, žinoma, už papildomą mokestį, taip pat galima paragauti. Deja, mes pataikėme tokiu metu, kai sriuba buvo tik gaminama... Šalia kunkuliuojančio katilo kabanti lentelė skelbė, kad pietūs bus patiekti po gero pusvalandžio...

Taigi sėdame į automobilius ir patraukiame tolyn. Ketinome E10 keliu važiuoti iki Fiskebol, ten pasukti link Hanoy ir, kirtę kalnus tuneliu, vėl E10 kelyje išlįsti prie Gullesfjordbotno. Nuo šio miestelio iki Lodingeno - tik 22 km. O toliau jau keltai plukdo į Bognes.

Tačiau pravažiavus Hanoy kelias baigiasi... Kalno papėdėje esanti informacinė lenta skelbia, jog tunelis bus atidarytas tik 2007 m. gruodžio mėn. Mes paskubėjome 6 mėnesius... (2008 m. balandžio mėn. tunelis jau tikrai buvo atidarytas ir juo buvo galima važiuoti).

Turėdami viltį kokį nors didesnį miestelį pasiekti vandens keliais, sugrįžtame į Hanoy, kur mūsų ir vėl laukia staigmena: keltai kursuoja vos kelis sykius per dieną. Žinoma, į paskutinį mes nebespėjome... Belieka apsisukti ir grįžti atgal iki Svolvaerio. Iš čia persikeliame į Skutviką (auto+vairuotojas 251 NOK, keleivis 73 NOK).


Nors kelionė trunka 2 valandas, ji neprailgsta: prieš akis keičiasi panorama, maži uostai vienas už kitą gražesni.









18:40 pasiekiame Skutviką. 81 keliu pasukame link E6, o pastaruoju pradedame leistis į pietinę Norvegijos dalį. Kadangi jau vakaras, pakeliui dairomės nakvynės. Privačių trobelių ar kambarių nepasitaiko, o kempinguose dauguma vietų jau užimtos. Po poros valandų mums pasiseka ir Tommernesete išsinuomojome du namelius: 5 vietų - 700 NOK, 2 vietų - 500 NOK. Kaip ir reikia tikėtis iš kempingo, sąlygos toli gražu ne tokios kaip privačiame sektoriuje. Bet pakankamai tvarkinga ir švaru.

Kadangi miegas dar neima, o saulė aukštai (ji taip ir nenusileido), einame pasivaikščioti. Vėlgi pamatome rodyklę, nukreipiančią vaizdingu maršrutu, ir patraukiame per samanomis apžėlusias uolas.

Paėjus gerą galą prieš akis atsiveria neįtikėtinas vaizdas: tolyje nuo kalno viršūnės krenta krioklys, o žemyn putodamas teka upelis. Jo srovė nukreipta nauju keliu, kur žmogaus rankomis suformuoti betoniniai slenksčiai ir pralaidos žuvims.



O mes galime pasivaikščioti senvage.











Randame informacinę lentą, kurioje skelbiama, kad ant uolos rastas senovės žmonių išraižytas piešinys.


Gerai įsižiūrėję aptinkame elnią.











Grįžtame į namelius ir einame miegoti. Laukiame, kokių staigmenų pateiks rytojus.

Maršrutas: Ballstad - 818 - E10 - Svolvaer - keltas - Skutvik - 81 - Ulsvag - E6 - Tommerset

Iš viso 255 km.

trečiadienis, birželio 11, 2008

4 diena, Ballstad - A - Ballstad

Atsikėlę iš ryto pro langą pamatome ne patį mieliausią vaizdelį: dangus apniukęs, debesys žemai, o keliai šlapi... Turime vilčių, kad iki pietų orai pasitaisys ir galėsime išplaukti pažvejoti.










Tuo tarpu pirmąją dienos dalį E10 keliu važinėjame po Lofotenus. Pakeliui užsukame apžiūrėti visus lankomus objektus (o rodyklių tikrai netrūksta).

Prieš pietus pasiekiame Lofotenų gale esantį A miestelį, kur baigiasi E10 kelias. Toliau - tik keltu ar lėktuvu į piečiau esančias nedideles saleles.


Čia lietus pratrūksta visu savo smarkumu, bet nuotaikos nesugadina. Vaizdai ne mažiau įspūdingi.










Tiesa, keistoka žiūrėti į turistus, palapines pasistačiusius tiesiog ant uolos krašto. Taip ir įsivaizduoju, kaip naktį slysteliu ir nusiritu į jūrų vandenis...

Po pietų grįžtame atgal į Ballstadą. Vakare Iversenų laivu plauksime žvejoti. Lietus pila kaip iš kibiro ir pradedame abejoti, ar šeimininkai neatsisakys suorganizuoti tokios pramogos. Tačiau pasikalbėję su laivo kapitonu, suprantame, kad blogas oras - ne kliūtis. Taigi belieka išsitraukti lietpalčius, guminius batus ir apsišarvuoti gera nuotaika.

Išplaukus ir pradėjus žvejoti pagauna toks azartas, kad pamirštame lietų, kiaurai permirkusius rūbus ir nebejaučiame bangų supimo.


Šešiese per 1,5 val pagauname nemenką dėžę žuvies. Daugiausiai pasitaikė juodžuvių, kelios lingės, brosmės. Didžiausia menkė svėrė 10,14 kg. Taigi iš bado jau nenumirsime!









Permirkę iki paskutinio siūlo, bet kupini gerų emocijų plaukiame atgal. Išdorojame žuvį (pasiėmėm tik tiek, kiek mums reikia, kitą dalį palikom Iversenams), ją iškepame ir valgome. Pasidaro gaila, kad jau ryt turime iškeliauti...

Maršrutas: Ballstad - E10 - A - E10 - Ballstad

Iš viso 141 km.

Žvejyba - 1 asmeniui 300 NOK (kadangi plaukėme šešiese, mums padarė nuolaidą).

3 diena, Evenskjaer - Ballstad

11:00 vėl sėdam į automobilius. Šiandien niekur nebeskubame ir mėgaujamės kelione.

E 10 kelias, pavadintas Karaliaus Olavo V vardu, driekiasi palei fiordus. Taigi nuolat per vieną langą matome vandenį, per kitą - kalno šlaitą. Mėgaujamės atsiveriančiais vaizdais ir fotografuojame fotografuojame fotografuojame...






Privažiavę Sortlandą, nutariame išsukti iš E10 kelio ir aplankyti Stro miestelį. Iš jo atsiveria vaizdai į atvirą jūrą.


Nors nuolat šviečia saulė, vis dėlto nėra labai karšta. Temperatūra svyruoja apie 14 - 16 laipsnių šilumos. Todėl sustoję aikštelėje ir pamatę besimaudančius vaikus išpučiame akis: mūsų ir už pinigus į vandenį neįkištumėt. O jie sau turškiasi ir nė neskuba išlįsti.








Grįždami atgal iš Stro miestelio, važiuojame Eidsfiordo pakrante. Judėjimo beveik nėra, gyventojų irgi nedaug.

Į E10 kelią įsukame ties Biterstadu. Pavažiuojame dar apie 20 km. ir keltu keliamės iš Melbu į Fiskebol (auto+vairuotojas 97 NOK, keleivis 31 NOK). Pučia gana žvarbus vėjas, todėl tenka išsitraukti striukes, ant galvos užsimaukšlinti kapišonus.


Lofotenai mus pasitinka didingais kalnais, o saulė kažkur pasislepia... Retkarčiais nulyja lietus, dangus apsiniaukęs ir nežada nieko gero...











Paįvairinimui vėl išsukame iš E10 kelio į 815. Važiuojame Vestfiordo pakrante. Galiausiai pasiekiame Leknes, o nuo ten 818 keliu iki Ballstado, kur iš anksto rezervavome trobelę, jau nebetoli.

21:00 pasiekiame kelionės tikslą. Lengvai randame Iversenų namus ir mūsų laukiantį "rorbu".

Tik išlipusius iš automobilio pasitinka nosį riečiantis kvapas. Patalpose dar blogiau. Tačiau nereikia nustebti: ten gyventojai užsiima pramonine žvejyba ir žuvies apdorojimu. Taigi specifinis kvapas tvyro visur. Bet po keleto minučių nosis apsipranta ir nieko nebejaučia.

Už 850 NOK (parai) gauname 6 vietų trobelę su tualetu, dušu, virtuve ir svetaine. Jaučiamės kaip namuose ir patogiai įsikuriame. Čia nakvosime dvi naktis.

Maršrutas: Evenskjaer - E10 - Sortland - 820 - Stranda - 821 - Stro - 821 - Stranda - Bitterstad - E10 - Smorten - 815 - Leknes - E10 - 818 - Ballstad

Iš viso 395 km.

penktadienis, birželio 06, 2008

2 diena, Rovaniemis - Evenskjaer

8:00 per naktį gerai išsimiegoję ir kupini jėgų išlipam Rovaniemyje. Greitai pasiimam automobilį ir keliu Nr. 4 lekiam prie Poliarinio rato pas Senį šaltį! Važiuodami sugaištame apie 10 min.










Nors oras apniukęs, tai nesugadina puikios nuotaikos ir didžiulio įspūdžio, kurį patiriame išlipę Senio šalčio kaimelyje. Tiesa, džiaugiamės, kad atvykome iš pačio ryto ir nereikia stumdytis tarp turistų: vėliau atvažiavo net keli autobusai...


Aplankome Senio šalčio biurą, paštą, Kalėdų namelį, kuriame įsikūręs muziejus, suvenyrų parduotuvė, restoranas. Vaikams užsakome kalėdinių laiškų, nusiperkame mielų smulkmenėlių ir išgeriame kavos. Laikas traukti tolyn...








Kadangi dar šiandien norime pasiekti Norvegiją, pakeliui sustojame tik trumpam pailsėti ir užkąsti. Pro langus lekia Suomijos ir Švedijos vaizdai...


O Norvegija mus pasitinka apniukusiu dangumi.












Kirtę sieną, dar pavažiuojame 100 km. ir pradedame ieškoti nakvynės. Šioje šalyje lankomės nebe pirmą kartą, todėl žinome, kad pigiausias ir geriausias paslaugas gali pasiūlyti privatus sektorius. Privažiavę bet kokį miestelį mažiname greitį ir ieškome "stebuklingų" užrašų "Hytte" (namelis, trobelė), "Room" (kambarys).

Ilgai ieškoti netenka. Išsinuomojame tris dviviečius kambarius su bendra virtuve, dušu ir tualetu po 400 NOK (iš viso 1200 NOK). Šiandien jau galima ir atsipūsti.

Maršrutas: Rovaniemi - 79 - Sinetta - 83 - Pello (Švedijos siena) - 99 - Pajala - 395 - Vittangi - 45 - Svappavaara - E10 - Bjornfjell (Norvegijos siena) - E10 - Evenskjaer

Iš viso 586 km.

ketvirtadienis, birželio 05, 2008

1 diena; Vilnius - Helsinkis - Rovaniemis

Kelionė prasideda!

20:50 išvykstam iš Vilniaus į Taliną. Prieš akis - 600 km ir 7 val kelio. Taliną turime pasiekti ryte, iš kur keltu kelsimės į Helsinkį (keltų ir traukinio bilietus rezervavome Estravel agentūroje).

4:30 mes jau Talino jūrų uoste. Mūsų keltas išplaukia 6:00 val. Kelionė truks 2 val.

9:00 pasiekiam Suomijos krantus. Kadangi iš Helsinkio naktiniu traukiniu važiuosime į Rovaniemį ir dar turime nemažai laiko, pasivaikščiojame po miestą.

Po ilgos kelionės ir bemiegės nakties buvome visi išvargę, todėl fotografuoti tiesiog nebeliko jėgų... Ką galite aplankyti ir pamatyti, skaitykite Helsinkio gide.





Žinoma, bažnyčia, įkurta tiesiog uoloje, įspūdį paliko visiems.








Gerą pusdienį pasivaikščioję po miestą, sugrįžome į traukinių stotį. Kvitus, kuriuos sumokėję už bilietus gavome Estravel agentūroje, kasoje reikėjo išsikeisti į bilietus. Problemų nebuvo jokių: užteko pamojuoti savo popierėliu ir tuoj pat gavome viską, kas mums priklauso.

Tuomet patraukėme į automobilių stovėjimo aikštelę. Ten, likus dviems valandoms iki išvykimo, į specialius vagonus kraunami automobiliai (tam skirta valanda laiko). Daiktus, kuriuos norite neštis į traukinį, būtina pasiimti su savimi.

Atsisveikinę su savo automobiliu (ir turėdami viltį jį dar kartą pamatyti) patraukėme į keleivių zoną. Kad nereikėtų klaidžioti, dar namuose išstudijavome pėsčiųjų judėjimo maršrutą. Tiesa, prieš tai darbuotojo pasiklausėme, iš kurio kelio išvyks traukinys į Rovaniemį.



Gerą valandą išsėdėti stotyje ant suolelio ne taip ir lengva... Bet pagaliau sulaukėme savo automobilių ir keleivinių vagonų!

Kelionė tęsiasi! Šį kartą - traukiniui lekiant 150 km/h greičiu.

Norvegija, 2007 liepos 9 - 28 d.

Maršrutas: Lietuva - Latvija - Estija - Suomija - Švedija - Norvegija - Švedija - Estija - Latvija - Lietuva

Kelionės trukmė: 20 d.

Pagrindiniai tikslai: pažvejoti Lofotenuose, pasiekti Kjerago akmenį ir užlipti ant Preikestolen uolos.

Keliautojai: 6 asmenys dviem automobiliais.




Dviejų asmenų išlaidos (iš viso 8215 Lt):
Keltų, traukinio bilietai - 1554 Lt
Benzinas - 1896 Lt
Mokesčiai už kelius - 167 Lt
Mokesčiai už keltus - 845 Lt
Mokesčiai už automobilio stovėjimą - 109 Lt
Nakvynė - 1720 Lt
Maistas - 937 Lt
Muziejai, pramogos - 983 Lt


Jeigu iškils klausimų, rašykite juos komentaruose - tikrai sulauksite atsakymų!